Bonsoir!
 
Hejsan alla helgfirare! Jag är inte alls bitter. Har legat hemma svinförkyld sedan i förrgår, då jag trodde att jag skulle koka bort alt. frysa ihjäl av feber. Men som tur är finns hjälpen nära! I detta landet finns bokstavligt talat ett apotek i varje gathörn, och ofta flera på samma lilla gata. Och att gå till apoteket är inte alls samma sterila upplevelse som i Sverige. Hemma tar man ju ett nummer, väntar i tystnad, går fram till en opersonlig vit lucka där en tant, i ålder 35-65 sitter och noga studerar ditt gula recept innan hon hämtar din medicin i ett enormt skåp med pedantiskt numrerade lådor bakom luckan.
 
Här finns ofta en liten lekhörna för barnen i ett hörne, det finns inga nummerlappar, och även om det bara står tre personer i kö tar det otroligt lång tid eftersom de här apotekskvinnorna tar god tid på sig med varje kund, frågar om barnbarnen och reumatismen, småpratar om det senaste.
Och de älskar mediciner i det här landet. Mot min förkylning har jag bland annat fått tabletter med 1000 mg paracetamol, och ett naturläkemedel som innehåller både rostade havssvampar, diverse giftiga blommor, och någon sorts kvicksilverlösning som används mot tandköttsproblem hos hundar... Eh ja. (Min nyfikna mamma har googlat haha.) Just det ja, en nässpray på 150ml också. Det lär ju i alla fall räcka till resten av mitt vuxna liv!
 
Nu ska jag bädda ner mig i sängen igen. Trevlig fredagskväll!
À bientôt /Elin
 
frankrike, franskt, vardag,
Bonsoir!
 
Jag kan glädja er med att hösten har kommit till Frankrike! Det ösregnar och är 14 grader, svinkallt i huset, ännu kallare nere i min våning. Och fullt av spindlar...
 
Idag har jag varit med barnen hela dagen, de har ju som vanligt ingen skola på onsdagar. På förmiddagen har de dans och gymnastik i en sporthall i området, och sen är det au pairerna som tar hand om barnen resten av dagen. Efter lunch var vi hemma hos några familjekompisar hela eftermiddagen, det var tre familjer där, jag och sju barn alltså!
 
Tess hade en rejäl förkylning förra veckan, och det är helt otroligt att jag klarade mig från den. Men nu har jag också ont i halsen... Förhoppningsvis slipper jag ligga hemma och snörvla på min lediga helg!
 
Nu sitter jag framför brasan med min tjockaste tröja och en filt. Mysig avslutning på onsdagen.
Hoppas ni har det bra hemma i Sverige!
À bientôt /Elin 
 
barnen, vardag,

Bonsoir!

Nej. Nej nej nej. Det är allt jag hör varje dag. Jag är ganska säker på att Tess har kommit in i trotsåldern.
-Nu ska vi äta middag. "Nej jag vill inte." -Nu ska vi ta ett bad. "Nej jag vill leka." Vad den än är så säger hon bara nej. Och när jag sagt till henne tre gånger utan att hon lyssnade, tittade hon på mig, log ett trotsigt leende och gjorde om samma sak igen. Men då blev jag riktigt irriterad så det vågar hon nog inte göra om hoppas jag!

 

Jag tycker att det är jättesvårt att avgöra när man ska säga till och inte. Vissa saker tycker jag inte är så farligt, men som föräldrarna ibland säger till dem för, och vissa saker får de inte göra för mig, men som föräldrarna inte bryr sig så mycket om. Vid matbordet vill jag liksom att de sitter på sin plats, inte sjunger eller skriker, inte leker med maten, äter med kniv och gaffel och inte med hela ansiktet... Till exempel. Men de lär sig snabbt vad som är okej för mig och inte.

 

I söndags var jag och Nathalie (barnens mamma) på IKEA och storshoppade till hennes nya lägenhet. Lampor, köksutrustning, en bokhylla, och massa andra saker. Vi var där i säkert 4-5 timmar, och jag kan ju tillägga att hon har en mini-cooper så det var vääldigt trångt när vi var färdiga haha!
Jag gick runt och stortrivdes, översatte alla konstiga svenska namn till franska, och köpte hem massor av svensk mat. Köttbullar, lingonsylt, senapssill, kanelbullar, äpplepaj.... Och dessutom har jag hittat en mjölk som faktiskt går att dricka! Lycka.

 

Nu när det är lugnt och fridfullt i huset ska jag passa på att dricka te och titta på en film!

 

À bientôt /Elin

barnen, frankrike, fritid, vardag,
 
Bonjour!
 
Tänkte det kunde vara roligt att dela med mig av lite fakta om den nya staden jag bor i!
Detta är bland annat vad min vän Google kunde berätta för mig:
  • Paris hette i början (för över 600 år sedan) "Lutetia Parisiorum". Lutetia kommer från det latinska ordet "lutum" som betyder lera, och Parisii kallades de keltiska bosättarna. Staden kallades alltså ungefär "den keltiska leran".
  • Det kommer mer än 45 miljoner turister till Paris årligen, de flesta asiater och europeer.
  • Eiffeltornet är den mest besökta turistattraktionen någonsin, och troligen den mest fotograferade. Ungefär 270 miljoner människor har varit uppe i tornet.
  •  Hittills har eiffeltornet målats om 18 gånger. I början var tornet mörkrött, sedan blekt ockragult (vid 1900-talets början). Numera är färgen ljust chokladbrun. Att måla om tornet tar 15 månader och det krävs 25 målare som enbart använder pensel.
  • Med sina 17 universitet och 55 högskolor, har Paris den högsta koncentrationen av studenter i hela Europa.
  • Les Halles är världens största tunnelbanestation.
  • I de underjordiska gångarna som kallas Catacomberna, finns skelettdelar från ca 6 miljoner människor.
  • Paris är en extremt multikulturell stad, och här bor procentuellt flest invandrare i Europa. Ca 37% av alla Frankrikes invandrare bor i Parisregionen.
  • Franska nationaldagen den 14e juli firas pga stormningen av Bastillien år 1789, som inledde den franska revolutionen. Fängelset höll vanligtvis politiska fångar, men den 14e juli fanns där endast sju fångar, varav tre satt inlåsta för fylla eller dåligt uppförande och fyra för checkförfalskning.
  • Guy de Maupassant hatade Eiffeltornet så mycket att han alltid åt lunch på en restaurant precis under tornet, eftersom det var den enda platsen i Paris där han slapp se "det förfärliga metallskelettet."

    À bientôt! /Elin
frankrike, franskt, paris,
Bonsoir!
 
När jag kom till Nathalie i eftermiddags såg det ut som en bomb slagit ner... Hela köksbordet var nerspillt med chokladblandad mjök, och nästan ett half paket Coco-pops låg utspridda under köksbordet. Underbart.
 
Mammaveckan går bra hittills. Förutom den lilla detaljen att barnen har slutat lyssna på mig. Jag kan säga något 4-5 gånger i vanlig ton utan reaktion, men när jag höjer rösten och istället skriker "LILOU! TA AV DIG SKORNA!", så lyssnar de. Detta gjorde mig fruktansvärt irriterad idag. Dessutom var det som värst precis när jag höll på att laga middag, jag var alltså vrålhungrig. Ni som känner mig vet att det inte är ett tillfälle då jag är lugn och behärskad... Har heller inte hunnit med alla saker som stod på veckans att-göra-lista, så blir nog att jobba en heldag imorgon med att stryka, dammsuga nästan hela huset, tvätta osv. Låter det inte kul?

Har varit på lite mer turistande i stan de senaste dagarna, och på en till välkomstpicknick med mina norska jentor idag. Mycket trevligt som vanligt! Men måste erkänna att jag också längar lite tills skolan börjar... :)
 
À bientôt! /Elin

 
barnen, paris, vardag,
Bonsoir!

Idag har jag varit en duktig au pair. Har städat båda barnens rum, och sedan tagit hand om dem själv hela dagen, gjort läxor, lagat middag osv. Jag jobbar hos Nathalie denna veckan, men jag tror att det kommer fungera väldigt bra, ni vet kvinnor är rätt organiserade... Vi har redan gjort upp en middagslista för hela veckan, en veckoplanering på vad jag ska göra, och en lista på vad jag behöver handla imorgon. hon har vänner som kommer över på middag, och det är jag som lagar maten!
 
Imorgon blir det ingen sovmorgon kan jag säga, har fullt upp!
Här kommer lite bilder från helgen.
À bientôt! /Elin
 




barnen, vardag,
Bonsoir!
 
Det har verkligen varit så skönt med helg. Inte för att jag jobbar ihjäl mig på veckorna precis, men att bara känna att man är fri att röra sig som man vill och komma hem när man vill. (Okej inte riktigt när man vill, sista tåget går klockan 1 från Paris..)
 
I fredags var jag och Iselin och åt jättegod middag på Hippopotamus vid République. Grymt kött och en livsfarlig dessert! Så livsfarlig att vi var tvunga att gå dit med Michelle igen i lördagskväll.. haha! Men på dagen var vi och åt lunch i Jardins de Tuilliers i solskenet, efter det värsta besöket på Subway någonsin. Det tog över en halvtimme att få maten och både jag och iselin höll på att explodera på idioten som stod och omsorgsfullt valde tomatskivor, och disskuterade med kunderna vilken dressing som passade till vilket pålägg.....
 
Det är mycket mer höstigt nu, och lite kyligare i luften, men igår gick temperaturen upp över 20 grader och solen sken när vi drog till Les Jardins des Plantes, som är ett mini-zoo och där Naturhistoriskamuséet ligger. Det var en jättegullig park med massa djur, dromedarer, krokodiler, massa fåglar och apor. 
 
Har haft en grym helg helt enkelt!
À bientôt /Elin
 

fritid, mat, paris, vardag,
Bonjour!
 
Sitter här i vardagsrummet och huttrar. Temperaturen har sjunkit från underbara 30 till närmare 14 grader, och de här husen är ju inte på långa vägar så bra isolerade som i sverige... Familjen kallar mig "mami-Elin", mormor Elin, för att jag går runt och fryser med mina stora stickade tröjor hela tiden haha!
 
Igår var jag och mina norska jentor och shoppade på les champs. Där finns ju flagship stores från de flesta kedjor, och de har nya kollektioner som inte finns i sverige så det tog ganska lång tid i varje affär om man säger så! Men det var jättemysigt och vi hittade massa fina saker. Lite plåster på såren i plånboken också att jag fick min månadslön idag hehe.
 
Snart ska jag hämta tjejerna på skolan, för att lämna dem hos sin mamma ikväll. Sen tar jag helg!
 
À bientôt /Elin

mysigaste tröjan någonsin!

frankrike, fritid, paris, vardag,
Bonsoir!
 
Hur är livet som au pair? Jag tycker det är mer som en livsstil än ett jobb! Jag känner mig verkligen inte som en anställd, mer som en kusin eller någon annan släkting som bor här och umgås med barnen och sköter hushållet. Det är ett grymt sätt att få bo i en stad nästan gratis, få gå i skolan och tjäna lite pengar samtidigt.
 
En vanlig dag går ungefär till såhär:
Jag går upp vid niotiden, kollar att köket inte är helt nerkladdat efter frukosten, vädrar/städar undan i barnens rum. Sedan möter jag upp mina vänner i Paris för en lunch eller vad vi känner för. (from 2 oktober går jag i skolan 3 dagar/vecka) Jag hämtar barnen på skolan vid fyratiden, de äter mellanmål (kakor), gör sina läxor, sedan går vi och leker i parken. Jag lagar kullinariska mästerverk till middag, sedan lägger jag dem. C'est tout! Hittills kommer jag bra överens med dem, och det är inte ofta jag behöver höja rösten.

Det känns som att jag har kommit in i familjen nu och jag känner mig mycket mer bekväm än i början. Föräldrarna har precis skilt sig, men det är ganska skönt att bo hos pappan, och eftersom han är man (inga fördomar här inte!) så har han ju inte så bra koll på att laga mat, handla, tvätta osv. Så då slipper jag känna att någon har sina vanor och tycker att jag gör något konstigt. Men nästa vecka är det mamma-vecka. Spännande!
 
Nu ska jag krascha i sängen, imorgon blir det shopping på champs-élysées med mina norska jentor!


À bientôt /Elin
 
au pair, barnen, personligt, vardag,
Bonsoir!
 
Herregud vilken dag. 'Vilken cirkus', som pappa brukar säga.
Idag åkte jag till Place de l'Opéra för att skriva in mig på min skola. Det var bara det att gatan den låg på var i stort sätt omöjlig att hitta. Även om jag inte har världens mest slipade lokalsinne så ska det väl ändå gå att hitta en hyfsat stor gata! Men nä. Jag sprang runt i ösregnet i en halvtimme, gick in på varenda tvärgata, frågade personalen i tre olika fina butiker, (de snorkiga expediterna tittade alla ogillande på mig när jag droppade på deras nybonade golv) och hittade tillslut rätt. Bara för att upptäcka att jag var på fel skola. De hade samma namn, men den här skolan hade en grön skylt, den jag skulle till hade en blå skylt. Andas Elin, andas. Ut i regnet igen, och ner i metron.
 
På skolan med blå skylt fick jag göra tre olika test, grammatik, muntligt och skriftligt. Jag kommer läsa åtta timmar i veckan, varav fyra timmar franska och två timmar konsthistoria. Nästa termin läser jag franska och ekonomi, jag är supernöjd!
 
Dagens franskt: Här väljer man mellan chips, kaka, eller yogurt till sin subwaymeny. Gulligt.
 
Lite bilder från gårdagen då jag och mina norska vänner var på Gallerie Lafayette:





Triumfbågen från under mitt paraply
À bientôt! /Elin
au pair, frankrike, paris, vardag,
Bonsoir!
 
Sommarvärmen håller i sig och även idag har temperaturen legat runt 30 grader. Underbart! På eftermiddagen tog jag och Åshild en långlunch inne i centrum, och sedan begav vi oss ut till min värdpappas favoritställe i Paris, gravplatsen Père-lachaise. Den ligger en bit utanför smeten och är viloplats för många kända personer, bland annat Edit Piaf, Jim Morrison, Chopin och Oscar Wilde. Fast att släpa sig runt i branta trappor och uppförsbackar och leta efter namn bland hundratals gravstenar i 30 graders värme utan en vattenflaska, var kanske inte det smartaste vi gjort haha. Men det var en väldigt speciell och häftig plats att ha varit på.
Imorgon skall jag tvätta, stryka, hämta barn, laga middag... Jobba helt enkelt. Längar redan till nästa helg!

Här är lite bilder:


Åshild, Michelle och jag


Iselin, Åshild och jeg! Koselig!

À bientôt /Elin
 
frankrike, fritid, paris,
Bonjour!
 
Idag njuter jag verkligen av att bo här! Det är över 30 grader, jag är ledig, solen skiner, och jag har varit på sightseeing hela dagen med mina nya norska vänner!
Igår hade vi en jättestor picknick med alla au pairer från samma organisation, och det var riktigt skönt att få träffa folk i min egen ålder. Så idag bestämde vi att vi ville se lite av Paris tillsammans. Vi vandrade runt hela Monmartre, Sacre Coeur, och åt lunch vid Moulin Rouge. Vi hann också med en tur till Notre Dame och Ile de France innan vi åkte hem, och ikväll skall vi nog ha en liten soirée hos mig. Koselig!
 
Jag får inte över bilderna från digitalkameran just nu, men kanske kan lägga upp dem ikväll.
Här är i alla fall insidan av Sacre Coeur. (där det är förbjudet att ta kort haha)
À bientôt! /Elin
 
 
Heliga Maria ge mig styrka.
Ännu en jobbig dag, och skolstarten. När vi kom till skolan vid 10-tiden imorse trodde jag att vi skulle lämna barnen där och sedan hämta dem igen vid fyra. Nejdå de skulle bara ha upprop i en kvart och sen gick vi tillbaka hem. Och även denna dag har mitt tålamod tänjts till sin yttersta gräns.
På eftermiddagen gav vi oss iväg till paken som ligger typ fem minuter hemifrån. På vägen dit följde barnen snällt med och var nöjda, men vi hann inte ens komma in genom grindarna innan Lilouo snubblade och skrapade sitt knä, och börjar storgråta. Varpå Tess inte vill gå till parken längre, håller fast sig i staketet, och börjar storgråta. Suck.
Efter att jag tillslut fått med mig båda tillbaka hem, fortsätter de att gråta var femte minut resten av kvällen. Det vill säga ca tre timmar. Ett tag var jag nära att knäckas, men eftersom det uppenbarligen är min auktoritet som testas så är det bara att bita ihop. Att passa barn är sannerligen inte så enkelt som det låter.
 
Jag tröstar mig med att Sephora finns i det här landet.

Man får unna sig lite efter en lång dag!
 
À bientôt /Elin
au pair, barnen, personligt,
Bonsoir!
 
Idag har barnen verkligen satt mitt tålamod på prov för första gången. Jag antar att de testar mig lite såhär i början, och det kan vara svårt att avgöra när man ska sätta ner foten och inte.
Det började när vi kom hem från parken (som förresten var så proppfull med ungar att det inte fanns någonstans att leka) och de ville titta på tv medan jag lagade middag. Men de började bråka om vilken kanal de skulle titta på, vem som skulle få hålla i kontrollen osv osv. De gnällde om att de ville ha makaroner istället för spagetti, att maten var för varm, att jag skar för stora bitar, att jag skar för små bitar, de ville inte sitta stilla, de ville inte äta, och när en av dem satte sig på bordet tog mitt tålamod helt enkelt slut! För mig behöver de inte sitta tyst och stilla och äta, men det finns gränser. Jag vrålade "NU RÄCKER DET!" och tog till min allvarligaste vuxen-blick. Det funkade faktiskt och de lugnade ner sig!
 
Tandborstningen blev ett enda kladd, men sen var det ganska mysigt att lägga dem och läsa var sin saga för dem innan de somnade. Dessutom har jag hunnit städa Tess garderob, och köra en tvätt med barnens kläder idag. Jag är grym!
 
À bientôt! /Elin
au pair, barnen, frankrike, franskt, personligt, vardag,


Bonsoir!
 
Idag har jag äntligen fått se lite av själva Paris!
Först måste jag bara säga att jag ALDRIG i mitt liv vill köra bil i detta landet! Det är fullkomligt livsfarligt. Alla kör verkligen som galningar, och när man nästan håller på att krocka (det händer var femte minut) så vrålar folk svärord till höger och vänster genom de nedvevade rutorna.
Sen fick jag lära mig hur man fickparkerar french-style. "Au bruit". (=oljud) Det vill säga 'dunk' in i bilen framför, 'dunk' in i bilen bakom, och sedan ställer man sig mitt emellan med ca 5 cm tillgodo. Galet.
 
Vi åkte i alla fall in till centrum för att kolla på en skola jag kanske ska börja i för att plugga franska, och sen när vi svängde runt ett gathörn befann vi oss plötsligt i ett av de ríkaste kvarteren i hela frankrike. Där fanns en jättefin park med en stor lekplats, och hela parken var full av folk som joggade eller åkte rullskridskor. Medan Lilou och Tess lekte kom en hel skolklass med ungar. De hade små gula reflexvästar på sig, eftersom de tydligen gick på den dyraste privatskolan i hela landet. Att ha sin sjuåring inskriven där kostar ca 2000 euro per MÅNAD. Drygt 14000 svenska kronor. Lek försiktigt!

Imorgon är jag ledig och tänkte gå på upptäcksfärd i stan!
 
À bientôt! /Elin
au pair, frankrike, franskt, mat, paris, vardag,
Lite bilder på huset, min hall, badrum och sovrum!



Bonjour!
Nu är jag installerad hos familjen och har hittat Wi-fi, underbart! Resan igår gick rätt smidigt, men jag var tvungen att flyga via sthlm. När jag satt på planet till Paris somnade jag som en liten gris, och var övertygad att jag satt hemma i mitt rum. Tills  någon vrålade "MER TE?" i mitt öra och jag flög upp ur stolen.
 
Idag är barnens bästa kompisar här. De leker som galningar och klär ut sig i alla roliga kläder de kan hitta, medan jag har ätit söndagslunch med föräldrarna. Detta innebär först baguetter, paté, små korvar och rosé. Sedan grillad kyckling, någon jättegod potatisgrej, mer rosé, därefter en(N)espresso och typ sockerkaka. Grymt! Men fransmän är urusla på att äta frukost. Bara svart kaffe och chokladbakelser, not my cup of tea!
 
Ikväll tänkte jag lägga upp lite bilder på hur jag bor om ni är nyfikna på det :)
À bientôt! /Elin
 
franskt, mat, paris, vardag,